Guide to Queen of Pain [twtdota]

Queen of Pain

Salah satu hero yang paling aggresive, kalau pandai main, versatile semua role, dan
payah nak mati. Dia boleh take over all core roles, and sometimes in public,
orang buat dia as offensive support. Jom kenal dia

1st skill :
Shadow Strike (eh betul ke, tk igt, tk biasa main)

Bende ni antara dps qop yang paling stronk. tapi biasa orang main qop ni, 1st ni main smpai
level dua je, lebih kurang mcm tb lah (kalau competitively, bukan pub). Level 2 dah ok dah,
damage over time ada, ticking damage ada, and plus, agak besar untuk support kalau nak take
last hit untuk deny kawan.

2nd skill :
Blink

Blink…perlukan eskplenesyen ke

3rd skill :
Scream of Pain

Mende ni nuke QoP yang paling power, sebab cooldown dia low, dia kene invi, dia go through fog,
tak tinggi gila mana cost, and aoe dia considerable. Biasa lepas level 2 strike baru orang main ni
max.

4th ulti :
Sonic Wave (Sonic boom? apa eh?)

Ni burst dia, tapi kalau nak ikutkan, burst dia biasa je. Cuma yang special dia lepas dia aghanim.
Cooldown dia considerable 40 seconds, boleh clear creeps instantly. And kalau kene kat support masa
team fight, mostly 75% nyawa dah down. Never skips an ulti day!

QOP ni ada 2 cara je main
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1. Penakut
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kalau main QOP ni penakut sangat, max je blink, always aim botol and kasut Power Tread strength,
and then focus on getting a Linken for considerable mana regen. Lepas tu, get a BKB for a better
protection in team fight and then, focus on getting a Bloodstone, so at least boleh give free heals
to team if u die. As a late game item, you could get a Skadi for enhanced hitpoints. Alah kebalnya
seketul qop.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2. Big balls!!!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Okay, let’s get into business.

Bila main QOP mcm ni, first analisis opponent.
Ada silencer (kaki silence, kaki disable, bukan silencer sebijik tu..) tak?
Ada disabler tak? Ada doom? Ada mobility tak?

Soalan-soalan mcm tu decide the outcome of your item (merepek.)
Kalau dah tengok lineup enemy and dia akan force you main bloodstone, get an arcane boots. Skip treads
dulu. Nanti boleh disassamble je.

Enemy ada kaki lari-lari tak? Antimage ke? Consider an orchid as your 2nd item then! Ada yang pedih tak,
tapi boleh insta mati? Try focus burst item, mcm Dagon.

Seriously, QOP ni macam the free blink version of Puck je. Item decision dia situational wise. Cuma puck
tak boleh jadi hitter sangat sebab low-attack point. QoP punya attack rate ni tinggi, senang nak hitters.

Kalau QoP with enemy like PA or Void in the late game, Scythe of Vyse followed by MKB and Maelstorm/Skadi is
highly recommended. Kadang-kadang, bila situation forcing you to go full carry, even butterfly is alright!

Bila kene situasi macam tu, try main QoP with Windranger’s carry build in mind.

Always, 1st skill dulu before nuking and bursting. Unless enemy tu nyawa memang sikit. Kita nak secure kills.

Bila main aggresive qop, jangan buang masa linken/bkb sangat unless bende tu crucial gila. Try get an early
orchid and dagon, or dagon and eblade, or hex, orchid, shivas ke apa-apa.
Remember, blink dia ada point delay, so with proper timing stun, dia punya blink boleh kene cancel. Masa dia
hayun kepak for animation tu, ada .3 rasanya mini-channeling. Sama macam Am masa dia hayun pedang nak blink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s