Analysis Games!

Analisis mmorts yang pernah aku main.

Selalu juga baca comparison Dota 2 vs LoL, LoL vs HoN, HoN vs Dota 2 dan sebagainya. Tetapi mungkin tak ramai yang main dan mendalami ketiga-tiga game untuk menceritakan kesemuanya.

Kebiasaannya, kalau jadi hakim pun, kita kene dengar semua pihak baru kita boleh beri kesimpulan, so tak adillah kalau kita dengar sebelah pihak dan judge ikut yang kita minat/tahu sahaja.

Okay, so aku played Dota lama dah, and masa tu, ada berura-ura dengar HoN nak keluar, so masa tu hari sekolah rasanya kalau tak silap. Hari Selasa if I’m not mistaken. So masa tu aku balik sekolah, dia kata nak release beta keys pukul 2, tapi masa tu ramai gila yang spamming refresh website tu sampai overload. Aku antara 200 orang terawal kot yang buat account dalam HoN tu, and yang paling unique id aku ada satu huruf tunggal je, ‘I’. Macam Death Note, mamat tu L kan, ha ni I. And masa tu adalah dua tiga kawan nama dia E, Z dgn L. Aku main HoN masa tu buat season ke dua rasanya. Masa 1st time main HoN dulu, masa main dekat international server, sebelum dorang ban SEA players sebab nak allows Garena take over SEA region. So I am not new in HoN and I maybe one of the oldtimers in HoN. And yes, apart from the new heroes 2 years back, I probably mastered all of them since when I played HoN back then, heroes semua free, takde sistem jual beli lagi masa tu.

And tengah-tengah HoN meletup, Riot keluarkan LoL serentak (ke awal atau lambat sikit, tak ingat). Juga pakai Garena. Tapi LoL i never tried the international version. Memang Garena je sediakan as platform. So I never know. And LoL i admit it is kinda hard to grasp at first. Tapi bila ada basic Dota dan HoN, LoL is unbelievably easy. So yeah, I used to have a level 40 accounts on primary Garena account which kene ban sebab maphack Dota 1. And after that I only played until level 10 on new account and juga, i forgot password (urgh!!) and then I created a super new account lagi level 5. Duh. So I am experienced dalam LoL juga tapi tak advanced sangat lah.

And tak lama sangat lepas HoN keluar, Dota 2 diperkenalkan, dan special few je selected untuk dapat Beta Keys. And aku antara players2 yang terawal jugak dapat Beta Key, and dah main masa gambar semua kartun gila. Tapi masa tu calibration graphic dia macam too high for my PC, so I tak main sangat Dota 2 walaupun dapat early access. And yeap, sekarang I am very active in Dota 2 and played almost 3k games with almost 4k total hours spent in Dota 2. And I involved in competitive scene dekat Dota 2, so I guess you can call me pro (since definition for pro is involving with competitive something, and able to gain money, you could call me that).

So ni nak cerita.
Aku bukan bias, tapi aku rasa Dota 2 game paling best and bagus antara tiga ni. Kenapa?

HoN
Pengalaman aku main HoN, MMR aku id I tu, sebelum kene rombak balik nama kene lebih 5 huruf oleh Garena tu, aku punya PSR (public skill ratings kalau tak silap) 1.7 nak masuk 1.8. And usually, dalam 1.8+ is very skilled players, so I guess I am advanced players in HoN. So you could trust my judgment. Dalam HoN, usually kalau nak senang menang, kitorang always go 4 adc 1 support je. tak payah balanced sangat, 5 adc pun boleh menang. Usually, kalau dua2 team lawan, kalau PSR sama and balanced, team yang lebih banyak adc senang gila menang. lima2 adc pun easy. And kalau ada support, support life kat HoN memang superbly sakit. Jangan harap nak survive lama. Stress adalah. Tapi tak dinafikan, graphic HoN memang paling lawa dan cantik antara tiga2 game ni. Sedap mata pandang.
So masalah 1 : ADC overpowered. takda balancing yang bagus.
masalah 2 : server HoN usually banyak maintenance, and kene pulak hari2 cuti biasa. stress aku. time cuti dua minggu, 3 hari pertama dah maintenance. haiz.
masalah 3 : sejak dia buat heroes limited everyweek, pernah kene semua hero free support, aku bukan jenis suka beli. habis gg semua game minggu tu.
masalah 4 : player HoN sekarang dah berkurangan, nak dapat game punyalah payah. Matchmaking berkurun lama. Time end senang gila.
masalah 5 : hotkey tak boleh resetting. ergh-_-
masalah 6 : boleh concede. amende ni, ajar orang senang give up. duh

banyak lagi actually, malas nak fikir. So I quit HoN. Good game, good memories. Thanks for it.

LoL
Pengalaman main LoL, paling aku stress. Kalau kau banyak duit, beli lah points and then unlock hero imba2. Item pulak mengarut punya imba, ada boleh beli reincarnation punya item, pastu awal2 barang critical, lepas upgrade-upgrade jadi lifesteal (wth?) and TAK BOLEH DENY!!! aaaaaa so skill kau macam limited gila, tak banyak bende kau boleh buat. no creep stacks, no pulling, tak banyak tactical, banyak direct gameplay. so there’s no fun. Yang best, ada item gain gold tanpa farm. and kalau kau ada duit lagi, boleh spend dekat masteries tambah regen armor dan sebagainya. Totally imba, macam blackshot. Kau ada duit, beli barretta ke apa, armor seratus layer. kebal maximum. ergh. malas explain panjang. Good game jugak kalau dah fedup dengan Dota. Banyak girls dalam game ni, so sesuai bagi lelaki yang single memanjang. Kahkahkah. Tapi aku enjoy jugak main game ni. Senang nak stomp people. Tak fedup sangat asyik kene deny dan sebagainya. As long as you know your role, beli item yang sesuai, good coordination, you can win teamfights easily.

Dota 2
Pengalaman main dota 2 ni tak banyak beza dari dota. Cuma logic dari setiap sudut, graphical, dan histories dia pun best. To be honest, game ni antara paling balance. Takde hero yang overpowered. Kalau ada pun, kejap je. Lepas tu kene nerf. Memang dijaga ah kualiti game dia, so jangan bising banyak updates. Dah musim ni hero ni kuat, kau melalak. Dia buat update kasi dia kurang kuat, melalak jugak. Amende kau nak actually? duh. Tapi yes, Dota 2 punya gameplay memang tactical and strategical. Malas explain panjang, since dia punya game tak banyak kurang, and very good.
Cuma keburukan dia, semua players dalam team main peranan. Takde yang terlepas. So kalau sorang buat silap, boleh affect satu team. So jangan harap nak jadi Dreamplayers kalau asyik buat silap. And tak ramai girls enjoy dota, since gameplay dia ganas. heroes2 mana ada comel2 macam LoL, kebanyakan gore looking and monstrous. Tapi bagi yang minat challenge, yang minat never give up, yang minat tactical, yang mahir strategy, yang rasa dia layak main RTS sebenar, boleh try dota. Players2 dari HoN dgn LoL kebanyakkannya dah lari ke Dota 2, since server yang dia offer banyak gila, and ramai gila players Dota 2 sekarag, so match making wont actually that long times to find.

To those yang rasa aku side sangat dengan Dota, memang. I’ve spent longest time in this game sejak I found the quality. totally balanced game, and takde istilah ada duit, kuat. takde. Kau ada duit, takde duit, kalau noob, noob jugak, kalau power, alhamdulillah.

tl/dr : dota 2 > lol > hon (maaf, hon punya jumlah players paling kecil, tak syok main tak ramai orang ni)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s