Macam mana nak guna Clashbot!

1. Install Bluestacks

2. Torrent clashbot (virus free/scanned/tested)

3. Install COC dekat Bluestacks

4. Unzip Clashbot, set up

5. Synchronize account dari Bluestacks untuk main village sendiri. (Kalau Android, login bluestacks menggunakan account GooglePlay, kalau pakai iOS, guna link new device old device etc)

6. Bukak file Clashbot tadi, run COC Bot_Obfuscated.

7. Atur setting ikut kemampuan townhall sendiri

Road to 5k [cont]


March 8

So, this is my standing right now, exactly at 4k5. So macam yang korang tahu, last year was my last year sitting in 3k scrubs, and ended my 2014 dengan 4003 solo rank. Kinda hard getting a tbd of 3.8k, sitting in 4k (3927 if its still count) for few days, and then dropped to 3.2k, and after few months struggling, dapat raised back to 3.6k, and cried so hard when dropped to 3.4… After some of replays downloading and match analysis, I put myself in a rehab and calmed my ass off, and improve improve and improv!

Well to be honest, I am so tired actually figuring out what my weakness, till one day, my support skill is being recognize in many places, people inviting me to stand in as a support player and masa tu I think, maybe I am not a good core player (at my current bracket, ofc) and maybe I am better off as a support.

Beast - too lag-losing streak

Shits happen. I don’t blame pinoy for this. It is my own weakness. I can’t carry I guess. Masa ni, I almost broke down into tears and spent most of my time sleeping, regretting my own ability and skills. Why I can’t win!? WHY!? WHY MUST EVERYGAME IS SO FUCKING HARD!


This is my solo rank punya graph. At those winstreaks, it’s all about Necrophos support, Enigma, Omniknight, Dazzle and things like that. Bila I reached a certain peakpoint, from 4.1k > 4.2k, I picked a carry, and dropped, and then recovered, from 4.2k > 4.3k, at 4.3k peak I picked Juggernaut, and then dropped, and from 4.3k> 4.4k, played Omniknight most of the time or Lion, and never tried picking carry (one downfall there, picked WR carry and lose lol xD) and lepas tu continue my ass off playing supports until the last game from 4478 ytd and won with a Dazzle!

[Previously on HBO]


Ya I rarily go party rank because I am SUPER HEARTBROKEN with my stacks. I was standing at 3976 and they.. I don’t know.. ‘having fun’ too much sampaikan drop too much and I am so frekin tired. Maybe I am better off alone. Maybe.

Thanks RazeR?


Ok so I improved myself in 2015! How about you guys? We can share things/exchange informations. I also do offer some advices or helps if you want to smurf/tbd/climbing MMR, just add me and mention me on my Twitter to approve yah @NickoSama.

my dota id is 123692369, feel free to add!



Hello. It’s been a while since my last post but uhm.. ya, right now I am working on my solo MMR in Dota 2, and I am on my #ROADTO5K and currently managed to achieve 4k5 and already halfway to my destionation! I’ll update you guys about my games and analysis right after this!

Road to 5k

So, smurf baru saya baru sahaja habis tbd, dan saya kembali ke original mmr saya which is 4270. And now, I am resuming for my road to 5k!

Account main saya still standing in around 3.7k, saya hanya main satu rank match sehari dekat account tu dan cuba usaha untuk kuatkan personal skills dekat higher mmr ni, and personally aiming for 5k!

Dah a month, and I succeed in making myself stronger and better!


Asal Usul Penciptaan Dota

Warcraft III ni merupakan sebuah ‘game-client’ yang menyediakan World Editor, dimana sesiapa yang berminat untuk develop map sendiri boleh mencipta game mengikut kreativiti sendiri. Jadi, pada masa dahulu, sebelum terma MOBA (Multiplayer Online Battle Arena), game-game seperti itu dikategorikan bawah MMORTS (Massively Multiplayer Online Real-Time-Strategy) atau RTS sahaja.

Map Dota yang pertama dicipta pada tahun 2003 dan update masih diteruskan sekarang kerana masih lagi terdapat player yang bermain dota walaupun sejak tahun 2010, dota 2 diperkenalkan, sebahagian besar pemain beralih ke dota 2 dari dota.

Disebabkan Blizzard World Editor merupakan sebuah open-source, banyak developer cuba untuk menghasilkan map yang menarik seperti Fight of Character, Gem Tower Defense, Tom and Jerry dan sebagainya. Dan tentunya, salah satunya ialah Dota, iaitu sebuah map hasil nukilan Eul semasa World Editor masih dibawah Reign of Chaos dan seterusnya diteruskan bersama-sama Guinsoo semasa World Editor dibawah expansion Frozen Throne. Pada masa itu, IceFrog mengambil alih segala kerja-kerja update sehinggalah sekarang.

Map Dota idea asalnya dikatakan datang dari Starcraft : Aeon of Strife dimana genre yang sama diperkenalkan dan semakin popular sekitar tahun 2002-2006 dan makin meningkat popularitinya. Pada sekitar tahun 2009-2010, League of Legend dihasilkan dengan bantuan developer Dota-dota lain (beta testers,bug fixer dll), yang menggunakan preset MOBA yang sama kerana kontrak dengan IceFrog tak dapat diwujudkan, tetapi setelah itu diketahui yang IceFrog sedang develop sebuah preset map yang sama untuk company S2 Games dan mencipta Heroes of Newerth.

Lain-lain moba yang terhasil dari kepopulariti dota ini antaranya Strife dan Heroes of the Storm. Setiap penciptaan MOBA baru ini dikatakan berkait rapat dengan pencipta dan developer asal dota dari segi coding dan preset susunan map dan sebagainya.


Guide to Terrorblade [twtdota]


Salah satu hard carry paling low strength gain, ialah Terrorblade, and strength dia memang
bermasalah, even at some point, intelligent heroes ada lagi banyak strength dari dia.

In my opinion, TB ni ada banyak cara main.
So untuk main banyak cara tu, kene jadi advance TB player dulu.
And advance TB player dah faham kegunaan semua skills without much explanation.

——–Proceed if you’re advance tb players—————————————–

The Rat TB

Rat TB style ni, you are depending on his illusion rather than Metamorphasis.
So skill build will narrow to :
Max 2nd! 1st is 1 level sampai level 21.

You have either choice of farming in lane using illu or farming in jung using 2-or-more illu.
(Why? Sebab in lane lagi byk exp, and gold lagi besar, and kene jaga properly. Kalau illu campak
je jungle, takyah susah-susah tunggu last hit.)

So rat tb, what should you aim for?

Radiance. Illu-based hero usually goes for Radiance. So go for it.
Manta. Spawn illu yang lagi lama, better for rad rat.
Boots of Travel, for super imba imba rat.
Butterfly. So illu wont die easily to creeps. And extra protection for yourself.
Skadi. More hp, more survivability, and extra slows!
Satanic. Its important, sebab tb punya nyawa iz so ciput even with too many hp item. So he needs it,
plus dia tak completely rat, dia still useful in war.

BKB is important kalau you ever have the intention of joining war, unless if its 4×1.

The Wargod TB

Currently my most played style, I love war!
This tb is the best considering how you are contributing for the team, and yeah, with high damage output,
war can be easily win!

Power tread strength > more hp, more survival!
Drum of endurance, cover his hp!

TB ni dah ada dmg from metamorph, so item dmg ni tak penting sgt usually. Just boost his survival je sbb
survival dia sucks! less durable hp! ergh

BKB, SNY is a good option, increase his dmg at the same time hitpoints

After dua core ni, you can decide whether to go for blink/skadi for better chasing item. I prefer blink
tho, sebab dia ada ulti close range and better if youre low hp and looking for instakill.

So to summarize item picks for war tb,
Ptread > Travel lategame
Drum > Satanic
Bkb > Whatever may necessary lategame (divine/refresher)
SNY / Manta
Butterfly (or situational)

Ganking TB
Ganking tb ni salah satu tb yang takyah farm tapi boleh kills easily
And tb ni tb paling senang ah kerjanya sebab tkpyh sentuh creep sgt, duit still flows

So skill build always max 1st and 3rd before masukkan illusion.

And sebabkan dia gankers, dia prefer more on chasing mechanism.

Drum of Endurance
Blink/Or Medallion dulu
Yasha > SNY

and lepas tu complimentary item ikut situation ingame. Kalau ada void, belanja sikit heaven.
Kalau ada pa, belanja mkb. Kalau ada invoker, belanja orchid/hex. Ikut kesedapan diri.
Always remind item BH’s gankers kalau nak main ganking TB.

Burst TB
Tak ramai orang buat competitively, tapi boleh jadi fun kalau kene cara.
modus operandi dia ialah ulti dulu, kill, and ciao. usually boleh take one and return je.
Or take the biggest hero, and then baru war 4v5.

Skill builds tak penting. Memana boleh. Nak stats je pun okey.

Kasut skip je kalau malas. Kalau nak, kasut cekelat.
Shadow Blade/Blink
Dagon 5
Skadi dan Situational item/complimentary

Modus operandi dia, farm je jungle lepas dpt armlet, and then on sampai nyawa sikit, pakai sb,
pergi kat enemy, hit sekali, off armlet and ulti, and normal hit/dagon ikut kesukaan.
Incase enemy ada mcm tiny ke apa, nyawa sikit pun dagon je, dari kau hit and kene stun, terlepas.
Bazir. Kadang2 tb mcm ni bagus jugak sebab boleh buang big hero easily, mcm tide ke apa. At least
its 4v4 lepas kau dh buat mcm tu, cuma big hero dorg sorg dh mati. And with proper item, its still 4v5.

Guide to IO [twtdota]


How to IO?
IO is one of the easiest hero nak pakai, sebab most of the time kerja kau just stick dgn carry,
tether dia and kawal 3rd kau properly.

Skills :

1. Tether >
Skil ni yang kuar tali tu and then ikat dgn kawan. Dia buat regenerative jadi twice faster, and kalau
io tu tak dalam state of fully healed, dia akan share whatever regenerative, senang citer, botol dn
sebagainya. Best skill. Oh, kalau enemy langgar, kene slow. Usually orang ambik ni 1/2 level je.

2. Bola-bola kecil (tak igt nama, ngantuk) >
Skil ni yang kuar the small wisp tu, and bende dia tak sakit sgt kalau langgar satu2, dia guna sebagai
harrassin support from far in lane je. Tapi, kalau masa teamfight, dgn short cooldown bende ni, damage
dia antara paling annoying, plus dia ada small vision to scout in jungle kut!

3. Overcharge >
Bende ni yang sakit, dia drain hp and mana persec, tapi best part is, dia tambah 25% damage reduction,
lebih kurang mcm BB punya 3rd skill. Sebab tu combo BB+IO ni pedih kut, plus movement speed pun ada.
Apa-apa extra bonus yang ada dekat Io, kalau dia tengah tether, dia akan share. So max 3rd lepas 2nd.

4. Relocate >
Best short tp skills! Macam mana nak guna dia easily? Tether, and then click relocate dkt minimap or mana2.
Macam mana nak insta bawak kawan in war for saving? Tekan je relocate base, carik kawan tu, terus tether dia,
nanti terus IO tgh2 tertarik dkt kawan, poof dah sampai rumah. Try and error dkt bots yea? :)

Io punya item build ni lebih kurang fenix sikit, so pepandai adjust, bagi yang fenix player.

Io tak banyak cara main sangat.. or ada banyak tapi aku je tak tahu. Usually, if I play IO,
item build dia tak tukar, always gini.

1. Power Treads / Arcane (kalau team kau tak mana dependent, aku pt je..)
2. Meka / Urn (Kalau mid aku jenis bukan meka, aku meka.. tu pun 25 minit hehe)
3. Urn (wajib oh, salah satu offense untuk io, plus kalau dia heal diri sendiri while tether, regen tu,
orang yang ditether dapat, and tak terdispel. so sama mcm kita urn dia tapi tak kene dispel :))
4. Heaven – Io ni senang mati kalau tak kene ff, so dengan heaven ni at least enhance defensive dia, at the
same time, boleh guna as protection for hitter.
5. usually sampai sini, game dah menang/kalah. haha. tapi kalau nak go more, hex is always the best option!
6. bloodstone! like always, free healing if u die.
7. and luxuries lain tu fikirin sendirin.

Usually kalau aku main IO ni, early stage, aku tgk youtube… since aku tether, pastu tgk yt.. tether balik,
yt balik… tapi kalau nak mahir, focus ah. tether, and then kawal deny etc etc. Jangan kasi over pushed!

and usually, kalau kene hero mcm blinkers, try tether lepas dia go. Macam PA, dia jump dulu, pastu bagi
dia pergi belakang enemy and then tether. and then overcharge and easy kill!

same goes with riki, easy kill every time sebab imba attack speed and slows combined!

kalau nak go IO tiny, try search youtube, how to double stack radiant camp with io. Mahir yang tu, tiny ez
fat, ez game.

Tak tahu nak share apa sangat pasal IO ni, dia ni tak susah sangat.. just kene kawal diri. Jgn ward solo weh,
kalau hampir2 kene catch, carik lah mana2 hero/creep, cepat2 tether, lari opposite way and then relocate dkt
kawan yang boleh sapu your hunter tu. :)

Guide to Queen of Pain [twtdota]

Queen of Pain

Salah satu hero yang paling aggresive, kalau pandai main, versatile semua role, dan
payah nak mati. Dia boleh take over all core roles, and sometimes in public,
orang buat dia as offensive support. Jom kenal dia

1st skill :
Shadow Strike (eh betul ke, tk igt, tk biasa main)

Bende ni antara dps qop yang paling stronk. tapi biasa orang main qop ni, 1st ni main smpai
level dua je, lebih kurang mcm tb lah (kalau competitively, bukan pub). Level 2 dah ok dah,
damage over time ada, ticking damage ada, and plus, agak besar untuk support kalau nak take
last hit untuk deny kawan.

2nd skill :

Blink…perlukan eskplenesyen ke

3rd skill :
Scream of Pain

Mende ni nuke QoP yang paling power, sebab cooldown dia low, dia kene invi, dia go through fog,
tak tinggi gila mana cost, and aoe dia considerable. Biasa lepas level 2 strike baru orang main ni

4th ulti :
Sonic Wave (Sonic boom? apa eh?)

Ni burst dia, tapi kalau nak ikutkan, burst dia biasa je. Cuma yang special dia lepas dia aghanim.
Cooldown dia considerable 40 seconds, boleh clear creeps instantly. And kalau kene kat support masa
team fight, mostly 75% nyawa dah down. Never skips an ulti day!

QOP ni ada 2 cara je main
1. Penakut
Kalau main QOP ni penakut sangat, max je blink, always aim botol and kasut Power Tread strength,
and then focus on getting a Linken for considerable mana regen. Lepas tu, get a BKB for a better
protection in team fight and then, focus on getting a Bloodstone, so at least boleh give free heals
to team if u die. As a late game item, you could get a Skadi for enhanced hitpoints. Alah kebalnya
seketul qop.
2. Big balls!!!!!
Okay, let’s get into business.

Bila main QOP mcm ni, first analisis opponent.
Ada silencer (kaki silence, kaki disable, bukan silencer sebijik tu..) tak?
Ada disabler tak? Ada doom? Ada mobility tak?

Soalan-soalan mcm tu decide the outcome of your item (merepek.)
Kalau dah tengok lineup enemy and dia akan force you main bloodstone, get an arcane boots. Skip treads
dulu. Nanti boleh disassamble je.

Enemy ada kaki lari-lari tak? Antimage ke? Consider an orchid as your 2nd item then! Ada yang pedih tak,
tapi boleh insta mati? Try focus burst item, mcm Dagon.

Seriously, QOP ni macam the free blink version of Puck je. Item decision dia situational wise. Cuma puck
tak boleh jadi hitter sangat sebab low-attack point. QoP punya attack rate ni tinggi, senang nak hitters.

Kalau QoP with enemy like PA or Void in the late game, Scythe of Vyse followed by MKB and Maelstorm/Skadi is
highly recommended. Kadang-kadang, bila situation forcing you to go full carry, even butterfly is alright!

Bila kene situasi macam tu, try main QoP with Windranger’s carry build in mind.

Always, 1st skill dulu before nuking and bursting. Unless enemy tu nyawa memang sikit. Kita nak secure kills.

Bila main aggresive qop, jangan buang masa linken/bkb sangat unless bende tu crucial gila. Try get an early
orchid and dagon, or dagon and eblade, or hex, orchid, shivas ke apa-apa.
Remember, blink dia ada point delay, so with proper timing stun, dia punya blink boleh kene cancel. Masa dia
hayun kepak for animation tu, ada .3 rasanya mini-channeling. Sama macam Am masa dia hayun pedang nak blink.

Guide to Spectre [twtdota]

Nama pun comprehensive guide, so aku cover secara menyeluruh je, malas nak get into super duper detail.

Aku skip bende-bende simple.. So jangan expect 100% disuap.


Bila main Spectre ni, kene ingat yang dia antara hard carry
paling best, and in competitive gaming, banyak cara nak main
Spectre ni.

Usually, orang akan max 1st and 3rd.
Phase Boots, Vanguard, Radiance, Blademail (kalau perlu), Heart

Aku bosan Spectre mcm tu. Biasa Phase dgn Vanguard tu 10 minit, tapi
kalau sangkut nak Radiance, lebih 30 minit, dah boleh kalah kut.

Faham skill dia dulu.
1st ni : Spectral Dagger
Bila kau baling, ada line hitam tu en. Kalau enemy pijak, MS dia reduced.
Kau dapat extra MS for few seconds. And skill ni buat kau boleh tebus bukit
pokok-pokok etc. Penting!

2nd dia : Desolate
Kalau dia hit kerete kebal yang solo, hero-hero yang solo, dia tambah extra damage
pure tu, pedih, and tak di buang oleh evasion. Means, kalau dmg kau 200, kau hit
pa, kalau die block pun, dia still kene +60 dari desolate. Kalau kau hit, dia rasa 260!
awesome skill, senang nak clear jungler masa awal game.

3rd dia : Dispersion
Skill ni mcm blademail made in china. Sebab dia return 22% of incoming damage ikut jarak,
and lagi dekat, lagi pedih rasanya. Sebab tu usually orang tak 1v1 spec, deadly kut!
Kalau nak pun, kene ada jarak sikit.

4th ni ultimate : Haunt
Haunt ni dia kuarkan hantu-hantu yang mengekori. Dia boleh lompat, ganti kat mana-mana hantu
yang dia suka. Hantu tu ada delay 1 saat baru dia hit, and hantu tu ada 2nd skill so bahaya.

So, nak ajar few ways to Spectre.

1. Early-Participation!
Nama pun early participate, means dia join awal. So, untuk Spectre mcm ni,

Skill Build

Priority 1st Skill, 3rd Skill 1 level je awal2, and then 2nd Skill.

Item Build

Phase Boots untuk better chasing ability
Urn untuk free charges and pure damage to enemy
Drum of Endurance

and followup next item tu situational (decide sendiri!)
2. Solo Hard Carry
Bila main solo hard carry Spectre, tugas kau, peranan kau, besar. Kau kene
kalau boleh, aim nak clear supports pakai ulti je! How to do that?

Skill Build

Priority 2nd skill, 1st skill and 3rd skill balance

Item Build

Power Treads (extra hp, attack speed) // phase
Vanguard (later tukar Crimson) // skip
Diffusal Blade

3. Wargod Spectre
Aku tak suka sangat farm sampai 80 minit baru join war, so aku paling faveret
build ni. Wargod? Sebab strong gila bila war.

Skill Build
Max 1st Max 2nd dulu

Item Build

Power Tread
Poor Man > Tukar Heart late game nanti
Drum > Tukar Manta late game nanti
Maelstorm > Mjolnir

Skadi dgn SNY tu total slow, MS and AS. And spec mcm ni net nyawa 3.9k~4.2k.
Kebal nak mati. Tapi kaki pukul ah, bukan kaki mintak babysit. Kene bigball!

Day 2 [29/11/2014]


Cap’n! This is the loot for today!

Started my day hoping for a contract warm up game, sadly enemy didn’t pick. Not going to analyse my normal matches.

The Jakiro Party Ranked

That game, I played as an offlaner Jakiro, which is pretty strong and lived to see the daylight of tomorrow against a trilane Sniper, Lina and Lion.

To be honest, I think I played pretty well in this game. Maybe just alittle bit of miscoordination which I ultied Pudge instead of their core heroes.

The Skywrath Solo Ranked


side story : I unlocked 3rd level of Phantom Assassin’s Arcana!


Current standing :

-Solo 3920

-Party 3876

Won 2 out of 3 solo rank match (+25)

Won 2 out of 4 party rank match (+0)

Supporting list for today :

– still none :(

thanks for reading! ~mashiron